- Cele główne:
– dostrzeganie konieczności pielęgnowania tradycji oraz budowanie więzi społecznych wśród mieszkańców gminy Łoniów
– kultywowanie tradycji , przybliżenie dawnych metod wytwarzania chleba
– ugruntowanie znaczenia chleba w ludzkim życiu(budzenie szacunku do chleba)
– poznanie dawnych obrzędów i zwyczajów towarzyszących pieczeniu chleba
- Cele szczegółowe:
– zapoznanie się ze scenariuszem pt. ,,Tradycyjny obrzęd pieczenia chleba” nauka przyśpiewek oraz ich znaczenie
– współpraca i integracja członków zespołu w grupie projektowej , celem zdobycia informacji nt. dawniejszych obrzędów i zwyczajów pieczenia chleba (kształtowanie umiejętności zgodnej współpracy w zespole)
– uświadomienie dzieciom, że chleb jest symbolem ciężkiej pracy wielu ludzi: rolnika, młynarza, piekarza.
- Czas realizacji: 20 godzin
- Tematy do zrealizowania:
- Legendy oraz przyśpiewki związane z pieczeniem chleba – podkreślenie roli i znaczenia chleba w naszym życiu (zapoznanie z historią i procesem wypieku chleba) – 1 godz.;
- Zapoznanie z dawnymi narzędziami i sprzętami służącymi do wypieku chleba – pokaz slajdów- 1godz.;
- Przysłowia, zabobony i zwyczaje – obrzędy z tym związane przedstawione przez najstarszych członków rodzin lub mieszkańców gminy – przekaz ustny – pogadanka – 2 godz.;
- Przydział ról uczestnikom warsztatów. Omówienie scenariusza pt. ,,Tradycyjny obrzęd pieczenia chleba”- 1 godz.
- Wspólne prace i próby nad scenografią oraz kompletowanie rekwizytów do scenariusza pt. ,,Tradycyjny obrzęd pieczenia chleba” – 15 godz.